Üdvözlünk az Euwork Portálon! Válogass kedvedre a rengeteg belföldi és külföldi munka lehetőség között! Marosvásárhely: 23:54 London: 22:54
Magyaroszág! Főoldal

Euwork Online

Ezen a honlapon részletes információkat találsz nem csak hazai, külföldi munkákról is, kiegészítve a célországokról szóló általános információkkal és önéletrajz írási tanácsokkal, mintákkal. Blogunkon már elhelyezett ügyfeleinktől számazó részletes beszámolókat, személyesebb információkat olvashatsz. Ha pedig be vagy jelentkezve az iwiwre, csak kattints ide, jelentkezz az Euwork klubba hogy utána hírlevél formájában rendszeresen értesíthessünk új állásainkról és egyéb hasznos dolgokról. A legjobb, ha a Facebookon csatlakozol hozzánk, akkor azonnal értesülni fogsz minden fontos újdonságról, mielőtt még azok részletes álláshirdetés formájában kikerülnének a weboldalra. Külföldi munkaadó partnereink interjú időpontjait is gyakran itt tesszük közzé, e mellett a külföldi munka témájában mérvadó, érdekes cikkeket is találhatsz.

Találkozzunk a Facebookon és légy egy közel hatezer fős közösség tagja!
Nagy-Britannia

 
Az ország teljes neve Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyság, és több, mint 62 millió lakosa van. A központi részen, Anglián kívül három további, bizonyos autonómiával rendelkező terület tartozik bele: Wales, Skócia és Észak-Írország, de messze a legnépesebb a központi terület, Anglia. Az ország éghajlata óceáni, sok esővel, általában borús idő a jellemző. Nagy-Britannia a régi és a modern keveredésének otthona, ez jellemző a kultúrától kezdve az építészeten át az emberekig. Tipikus brit családok, és a világ minden tájáról érkező letelepedők teszik színessé, különösen Londont.


Munkavállalás

2004 májusától a kelet-európai, így a magyar munkaerő szabadon vállalhat munkát Nagy-Britanniában. A magyar állampolgárok 2004. május 1-jétől korlátlan ideig az Egyesült Királyságban tartózkodhatnak, amennyiben igazolt munkaviszonyuk van vagy igazolni tudják, hogy önfenntartók, azaz rendelkeznek annyi pénzzel, amennyiből ők és családjuk meg tud élni, s nem folyamodnak szociális juttatásokhoz. Továbbá megszűnt a munkavállalói regisztrációs rendszer (Worker Registration Scheme) is 2011. május 1-jétől.
Tartózkodási engedélyt csak egy év kinn töltött munka után lehet kapni, a szociális juttatások csak ezen időszak után járnak. Az EUWORK csapata természetesen eligazítja Önt a hivatalos teendők ügyében is.

Az apróbb nehézségek ellenére Nagy-Britanniában mindenkinek érdemes munkát vállalnia. Nem csak a magas fizetés miatt, de az angol nyelv teljes elsajátítása miatt is megéri, nem is beszélve egy idegen kultúra megismeréséről.

A munkavállalás lehetőségeiről: Nagy-Britanniában sok a betöltetlen munkahely, de a népszerűbb részeken, Londonban és a fejlett délkeleti területen viszont jóval kevesebb. Ráadásul nagyszámú, ázsiai országokból érkező is itt próbál munkát találni, bár őket munkaerő-piaci korlátozások hátráltatják, amik ránk -EU tagságunkból adódóan- már nem érvényesek. További nehézség, különösen Londonban, hogy rendkívül magasak a megélhetési költségek, különösen a lakásbérlet és a közlekedés jelentős tétel. Az életkor szerinti minimálbér a következőképpen alakul:  £ 6,19 -  21 éves korig és a felett, £ 4,98 - 18-20 éves kor között, £ 3,68 - 16-17 éves kor között. . Bár a minimálbér  6,19 font, azaz kb. 2000  Ft óránként, Londonban ez többnyire csak a megélhetésre elegendő, keveset lehet ebből félre tenni. Egy olcsó külvárosi szoba is 150-250 ezer forintnak megfelelő font, és általában egy hónapot kell előre kifizetni.

Más a helyzet vidéken, ahol ugyanebből a minimálbérből már kényelmesen meg lehet élni, több százezer forintot félretenni, és munkalehetőség is több van. Érdemesebb hát vidéken munkát vállalni, már csak azért is, mert az igazi, tradicionális Anglia vidéken, és nem Londonban található meg.

Fizetések

A bruttó átlagfizetés az országban havi kb. 770.000 Ft-nak megfelelő angol font, de nagy szórással. Ez után a legtöbb ember 20%-ot adózik, viszont az első 8105 font kereseted (2,8 millió Ft) még adómentes. Mindehhez általában 12% társadalombiztosítási járulék jön, így a nettó átlagbér kb. 550.000 forintnak megfelelő angol font. Ez Londonban és a központi területeken jóval magasabb, ezen kívül viszont jelentősen alacsonyabb. A külföldről bevándoroltak első munkahelye leggyakrabban minimálbért, vagy azt kis mértékben meghaladó órabért fizet, de idővel mindig van lehetőség az előre lépésre, ami csak munkánk minőségétől, hozzáállásunktól és nyelvtudásunk szintjétől függ.

Nagy-Britanniában még üresen lévő munkahelyek: leginkább ápolónőkből, szakácsokból, kuktákból, szállodai recepciósokból és takarítókból, vízvezeték szerelőkből van hiány. De keresnek még tanítókat, varrónőket, konyhai kisegítőket, baby-sittereket, kamion és buszsofőröket, autószerelőket, fogorvosokat és gyógyszerészeket, gépészmérnököket és építésvezetőket,informatikusokat,  építőmunkásokat, kőműveseket egyaránt. Magyarországgal összehasolítva minden szakmában a hazai fizetés többszörösét, három-hatszorosát lehet megkeresni, a legnagyobb különbség az orvosi szakmában van, ők ugyanis kb. tízszeresét keresik meg annak, amit Magyarországon kapnának. Sokkal több megbecsülést is kapnak a brit orvosok, mint Magyarországon dolgozó kollégáik. Egy kezdő orvos évi 25.000 fontot (7,8 M Ft) keres, de egy szociális munkás is megkeres évi 20.000 fontot (6,3 M Ft), ami után 22% jövedelemadót kell befizetni.

A fizetésekkel kapcsolatban általánosan elmondható, hogy ugyanabban a pozícióban dolgozó brit állampolgár fizetésével megegyező a fizetésünk, az egyenlő munkáért egyenlő fizetést elvnek megfelelően. De ne lepődjünk meg, ha nem így van, hiszen a cégnél már eltöltött idő és a nyelvtudás szintje is módosíthat a fizetésen. Azt sem árt tudnunk, hogy a rugalmas munkaerőpiaci elveknek megfelelően a brit munkaadók általában határozott időre, 3-6 hónapra kötnek szerződést a munkavállalóval, és a munkavégzés megkezdhető szóbeli megállapodást követően, írásos munkaszerződés nélkül is.

Angol, angol, angol

Angol tudás nélkül nem szabad kimenni "szerencsét próbálni", mert szinte semmi esélyünk nincs sem munkát, sem szállást, sem bankszámla számot intézni. Rengeteg munkához viszont már egy társalgási szintű angoltudás elegendő. Ha nem fizikai munkát akarunk végezni, akkor mindenhol elvárás a magas szintű angol nyelvtudás. Ez a mindennapi társas érintkezésben is szükséges, hogy megértsük a mindig jelen levő, finom angol humort. Valamennyi papírunkat, ajánlásainkat angolra lefordítva kell átadni leendő munkaadónknak. A felvételi elbeszélgetéshez még nem árt tudni, hogy az angolok szerény és udvarias emberek, legyél hát te is az!Külföldimunka.hu

TaxbackWeboldalfejlesztés: neteco