Üdvözlünk az Euwork Portálon! Válogass kedvedre a rengeteg belföldi és külföldi munka lehetőség között! Marosvásárhely: 00:29 London: 23:29
Magyaroszág! Főoldal

Euwork Online

Ezen a honlapon részletes információkat találsz nem csak hazai, külföldi munkákról is, kiegészítve a célországokról szóló általános információkkal és önéletrajz írási tanácsokkal, mintákkal. Blogunkon már elhelyezett ügyfeleinktől számazó részletes beszámolókat, személyesebb információkat olvashatsz. Ha pedig be vagy jelentkezve az iwiwre, csak kattints ide, jelentkezz az Euwork klubba hogy utána hírlevél formájában rendszeresen értesíthessünk új állásainkról és egyéb hasznos dolgokról. A legjobb, ha a Facebookon csatlakozol hozzánk, akkor azonnal értesülni fogsz minden fontos újdonságról, mielőtt még azok részletes álláshirdetés formájában kikerülnének a weboldalra. Külföldi munkaadó partnereink interjú időpontjait is gyakran itt tesszük közzé, e mellett a külföldi munka témájában mérvadó, érdekes cikkeket is találhatsz.

Találkozzunk a Facebookon és légy egy közel hatezer fős közösség tagja!
Hollandia
 
Terület: 41 526 km2
Főváros: Amszterdam
népesség: 16,6 millió fő
Beszélt nyelvek: holland és fríz,
de sokan beszélnek angolul és németül is

Bejelentési kötelezettség
Az Európai Unió tagországainak állampolgárai érvényes útlevél vagy személyi igazolvány birtokában szabadon beutazhatnak Hollandia területére. Önnek minden esetben rendelkeznie kell
  • olyan egészségbiztosítással, amely minden kockázatot fedez Hollandiában (amennyiben az ott tartózkodás 6 hónapnál hosszabb),
  • megfelelő anyagi fedezettel.
Ha Ön kevesebb, mint három hónapot tartózkodik Hollandiában, nem kötelező tartózkodásra jogosító dokumentumért folyamodnia. 2006. május 1-jétől az EU/EGT tagországok, valamint Svájc állampolgárainak a három hónapot meghaladó tartózkodás esetén regisztráltatniuk kell magukat a holland Bevándorlási Hivatalnál (IND). A regisztráció során a tartózkodás célját igazolni kell (pl. munkáltatói nyilatkozat).
A regisztrációról további információ a holland Bevándorlási Hivatal honlapján (www.ind.nl) található meg.

Munkavállalás,álláskeresés
2007. május 2-án Hollandia megnyitotta munkaerőpiacát a 2004-ben csatlakozott tagállamok előtt is, így már a magyar állampolgárok is munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak munkát Hollandiában. Holland munkavállalással kapcsolatban további részletes információk találhatóak a holland munkaügyi szervezet honlapján (CWI, Centre for Work and Income, www.werk.nl)
A munkába állást megelőzően a munkavállalónak az adó és társadalombiztosítási rendszerben használatos, személyi azonosító, ún. SOFI számot kell igényelnie az adóhatóság helyi irodájában.
Magán munkaközvetítő ügynökségekkel is fel lehet venni a kapcsolatot, ezekkel azonban csak holland nyelven lehet kommunikálni. Ezek az alábbiak: www.adecco.nl , www.kellyservices.nl, www.manpower.nl
(Ezek az ügynökségek munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkoznak )
Újságokban is érdemes állásajánlatokat keresni:
Minimálbér
A minimálbér összege a munkavállaló korától, a munkaidőtől és a ledolgozott órák számától függ.
Hollandiában a minimálbért törvény szabályozza, melynek összege 2008ban 1.356 Euro/hó .
A munkavállalók a fizetésük mellett bérjegyzéket is kézhez kapnak, amely a dolgozóra vonatkozó adatokon kívül a bruttó fizetést, a levonásokat és a nettó jövedelmet tartalmazza.
Hollandiában a munkavállalónak a lakóhelye szerint illetékes helyi hatóságoknál és a bevándorlási hivatalnál kell regisztráltatnia magát.

Munkaidő
A törvény által előírt teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a heti munkaidő maximum 48 óra/hét. A napi munkaidő nem lehet több 8,5 óránál. A munkahét öt napból áll, melyből egy kötelező pihenőnap. A gyakorlatban a legtöbb munkaszerződésben a heti munkaidőt 36–40 órában, a napi munkaidőt pedig 7,5 órában állapítják meg.
Állásajánlatra való jelentkezés során hasznos lehet az európai önéletrajz minta, mely az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre, És az Európai Unió valamennyi hivatalos nyelvén (26) elérhető a következő honlapon:
www.europass.hu

Társadalombiztosítás
Amint a munkavállaló munkába áll, a munkáltató köteles őt a társadalombiztosítási intézményekhez bejelenteni. A munkavállaló nevét bejegyzik a betegbiztosító irodánál, amely bejelenti a nyugdíjbiztosítónál és a munkanélküli biztosító intézményben. A munkavállaló regisztrációs számot kap, amely alapján a társadalombiztosító nyilvántartja a biztosítási időszakokat és a fizetéseket. Ezen időszakok alapján kell a járulékokat befizetni. A nyugdíjbiztosító ezután egy kártyát küld a munkavállalónak, amelyet a munkáltatónak kell átadni. Ha a munkaviszony megszűnik, a biztosítási kártyát a munkáltató visszaadja a munkavállalónak.
A munkavállalónak lehetősége van egészségbiztosítási irodát választani. A regisztráció során orvost, fogorvost és egy gyógyszerészt kell kiválasztania egy megadott címlistáról, majd ezután kapja meg biztosítási kártyáját.
Hollandiában a nyugdíjkorhatár férfiak és nők számára egyaránt 65 év.

Az állami nyugdíjat magánnyugdíj is kiegészítheti, a magánnyugdíj-járulék felét a munkáltató, másik felét pedig a munkavállaló fizeti.
Az EU/EGT állampolgárok bármely tagállamban jogosultak a munkaerő-piaci szolgáltatások igénybevételére. Munkaviszony megszűnése esetén keresse fel a helyi munkaügyi szervet, és minden esetben kérje a munkaviszonyának igazolását az E301-es nyomtatványon, valamint érdeklődjön a munkanélküli ellátás igénybevételének lehetőségéről.
Aki munkanélkülivé válik azonnal regisztráltatnia kell magát annál a szakmai társaságnál, amellyel munkáltatója kapcsolatban áll, és a Munkaügyi Hivatalban (Arbeidsbureau).Ha nem tesz eleget e kötelezettségeinek, az a támogatás folyósításának megtagadását vonhatja maga után.
Ahhoz, hogy valaki jogosult legyen munkanélküli ellátásra, a munkanélkülivé válást közvetlenül megelőző 12 hónapon belül legalább 26 hét munkaviszonyának kell lennie vagy a munkanélkülivé válást közvetlenül megelőző öt évben évente legalább 52 nap munkaviszonnyal kell rendelkeznie.
Az uniós országokból érkezők sürgősségi egészségügyi ellátásra való jogosultságát az EU egyes tagállamaiban az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU Kártya) biztosítja. Az EU Kártyát a lakóhelye szerint illetékes megyei egészségbiztosítási pénztár állítja ki, érvényességi ideje 1 év.

Adózás
Hollandia nyitott gazdasággal rendelkezik. Ebből következően Hollandia nagyon kedvező helyszíne az üzleti befektetéseknek. Az adóhatóságok is ügyfélorientáltak.
személyi jövedelemadó: az éves jövedelem alapján kell fizetni. Munkavállalóként szerzett jövedelem esetén 4 adósáv létezik:

Munkából származó
jövedelem (Euróban)
Személyi jövedelemadó-
kulcs (2008)
0–17.579 2,45%
17.580–31.389 10,70%
31.590–53.860 42,00%
53.861– 52,00%

ÁFA: általános forgalmi adó, mely benne van az áruk és szolgáltatások árában:
  • általános: 19 %
  • élelmiszer, gyógyszerek, agrár termékek, szállodai és vendéglátó-ipari szolgáltatások, újságok után: 6%
Az adóév január 1-jétől december 31-ig tart. Az adót mindenki a fizetése összegétől függően fizeti, a minimálbérhez adókedvezmény is kapcsolódik.

További információk a holland adóhatóság honlapján találhatóak: www.belastingdienst.nl

Életkörülmények
Hollandiában mindennapos dolognak számít a lakásbérlés, tehát viszonylag könnyű albérletet találni. A kaució egy hónapi albérletnek megfelelő öszszeg. Ezt az összeget az albérlő a kiköltözéskor visszakapja.
Az albérlők jogait törvény védi Hollandiában.
Amennyiben Hollandiában szeretne ingatlant vásárolni, 6% adót köteles fizetni az ingatlan után.
Magánhirdetések eladó és kiadó ingatlanokról:
www.marktplaats.nl
Egyéb címek lakással, ingatlannal kapcsolatban:
NVM, Nederlandse Vereniging van Makelaars Fakkestede 1, PO Box 2222, 3430 DC Nieuwgein, tel.: +31 30 608 5158, www.nvm.nl
Bankszámlanyitáshoz a hollandiai tartózkodás igazolása (regisztrációs igazolás), személyazonosságot igazoló dokumentumok és állandó lakhely szükséges.
Az EU állampolgárai gépjárművezetői engedélyüket 10 évig használhatják Hollandiában.

Árak (Az árak tájékoztató jellegűek, időközben változhatnak.)
Kenyér: 1–2,5 EUR/kg
Tej: 1–1,80 EUR/liter
Ásványvíz: 0,30–1,50 EUR/liter
Kávé: 1,50–2,50 EUR
Menü (3 fogásos): 12–20 EUR
Tömegközlekedési menetjegy: 2 EUR
Benzin (ólommentes): 1,50 EUR/l
Albérlet (szoba): 250–600 EUR/hó
Áram (szolgáltatóként eltérő): 2,50 EUR/hó (alapdíj) + 0,09 EUR/W
Víz (szolgáltatóként eltérő): 41 EUR/év (alapdíj) + 1,31 EUR/m3
Gáz (szolgáltatóként eltérő): 1,50 EUR/hó (alapdíj) + 0,5 EUR/m3

Oktatás
Az oktatás nyelve a holland, kivéve Friesland tartományt, ahol mind a holland, mind a fríz nyelv hivatalos. Habár az iskolák 70–80 %-a magánkézben van Hollandiában, az oktatás maga ingyenes. A tantervet az Oktatási Minisztérium határozza meg.
Négy éves korukig a gyermekek óvodába járhatnak. Az általános iskolai oktatás 4 éves kortól kezdődik és 5 éves kortól kötelező. A tankötelezettség 5–16 éves kor, a legtöbben azonban már 4 éves kortól elkezdik az iskolát. A holland oktatási rendszer a 16 éves koruk után választott pályára irányítja a tanulókat.
Az alapfokú oktatás 5-től 12 éves korig tart.
Középfokú oktatás:
  • Egyetemi előkészítő oktatás (VWO) 12–18 év
  • Magasabb szintű szakképzésre való felkészítés (HAVO) 12–17 év
  • Szakközépiskolai előkészítő oktatás (VMBO) 12–16 év
  • Különleges középfokú oktatás(gyakorlati képzés) (PRO) 12–18/20 év
Felsőoktatás:
Hollandiában a felsőoktatás rendszere két elemből áll: az egyetemek által nyújtott egyetemi oktatás (wetenschappelijk onderwijs = WO) és a felsőfokú szakképesítő oktatás (hoger beroepsonderwijs = HBO), amit a HBO oktatási intézmények (kb. főiskolák), illetve a szakképesítést adó egyetemek kínálnak.
Hollandiában számos helyen lehet idegen nyelvet tanulni, a nyelvoktatás azonban csak a nem uniós állampolgároknak ingyenes.

Végzettségek elismerése
A végzettségek elismerésével kapcsolatban az európai uniós ENIC/NARIC hálózat nemzeti központjai adnak naprakész tájékoztatást. A nemzeti központok elérhetősége megtalálható a www.enic-naric.net weboldalon.

Hasznos internetcímek, elérhetőségek

Európai önéletrajz, Europass www.europass.hu

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége, Hága, Hollandia
Hogeweg 14.
2585 JD Den Haag
tel.: 31-(0)70 350 0404
fax: 31-(0)70 351 0749
honlap: www.mfa.gov.hu/emb/hague
e-mail: mission.hga@kum.hu

Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége
1022 Budapest, Füge utca 5–7.
tel.: 06 1 336 6300
e-mail: bdp@minbuza.nl
www.hollandnagykovetseg.huKülföldimunka.hu

TaxbackWeboldalfejlesztés: neteco