Több dolog is befolyásolt a döntésemben, hogy melyik munkaközvetítővel induljak külföldre. Előzetesen nagyon sok cég honlapját néztem meg és sok külföldi munkavállalásban jártas ismerőst is megkerestem. Az EUWORK közvetítőben az volt a szimpatikus, hogy több kirendeltséggel is rendelkeznek Magyarországon, valamint, hogy széles palettán válogathat az ember, mivel is foglalkozna szívesen. Tetszett még, hogy nem kérnek közvetítői díjat, valamint, hogy valóban megbizonyosodnak róla, hogy a jelentkező alkalmas-e a kiválasztott munkakörre.

Itt részletes felvilágosítást kaptam a jelentkezés menetéről, arról, hogy az általam kiválasztott munkakörben mik az elvárások, milyen fizetésre lehet számítani. Megtudtam, hogy milyen kezdeti nehézségekkel kell majd szembenézni, mik a munkakör és a cég előnyei, valamint azt is, hogy milyen hátrányokat kell mérlegelni. Nem rejtettek véka alá semmit, így az embert nem érhette csalódás. Segítséget nyújtottak felkészülni a céggel folytatott telefonos állásinterjúra, pontos felvilágosítást kaptam arról, hogy milyen papírokat kell beszereznem. A hivatalos papírok beszerzésében is segítettek. Konkrétan az én esetemben a munkavállalás nagyon sürgős volt, így abban is segítettek, hogyan lehet a hivatalos papírokat gyorsított eljárásban beszerezni, valamint a legolcsóbb fordítóirodát is megkeresték nekem. Az utazást saját erőből kellett megoldanom, viszont segítettek a céggel való egyeztetésben, hogy melyik nap érkezem. A bankszámlanyitást egyedül oldottam meg, de otthonról erre nem is lett volna lehetőségem, mivel az Egyesült Királyságban állandó itteni lakcímet kell igazolni, hogy folyószámlát nyithassunk.

A jelentkezésnél a következő dokumentumokra volt szükségem:

-         Erkölcsi bizonyítvány.

-         Születési anyakönyvi kivonat.

-        A fentiek angol nyelvű fordítása (bármilyen hivatalos fordítóiroda által kiállított fordítást elfogadtak).

-        2 db angol nyelvű referencialevél a legutóbbi munkaadóktól. Családtagok által írt referenciát nem fogadtak el.

-         3 hónapnál nem régebbi orvosi igazolás.

Természetesen a kezdeti nehézségeknél mindig jól jönne valaki, aki segítő kezet nyújt, de ez Magyarországról már nehezen megoldható. A munkaadók viszont általában készséggel segítenek, az ő érdekük is, hogy minél előbb meglegyen minden szükséges dokumentum, adószám, stb., mert az illegális munkavállalástól az angol cégek nagyon rettegnek!

Sürgős volt számomra a kiutazás, de szerencsésnek mondhatom magam, mert a jelentkezéstől számított 3 hét múlva már ki is utaztam. Nagyon gördülékeny volt az ügyintézés. Persze szerencsém is volt, mert a munkaadónak azonnal volt szüksége új alkalmazottra.

Egy házi betegápolással foglalkozó cégnél dolgozom. Ebben az országban ennek nagy hagyománya van. Sok az otthonukban egyedül élő, beteg, idős ember. Így ezen a területen mindig keresnek munkaerőt.

2009 májusában érkeztem ki. Az elsődleges terv a 3 év volt a kinttartózkodásra. Hogy végül meddig maradok, azt nem tudom megmondani, mert nagyon jól érzem magam itt. Az biztos, hogy hosszútávra tervezek.

A cég, ahol dolgozom kétféle területen kínál állást. Az egyik lehetőség, hogy az orvosok és nővérek munkáját segítve naponta 6-8 beteg/idős emberhez kell elmenni. Segíteni nekik a tisztálkodásban, bevásárlásban, étkezésben.
A másik lehetőség a bentlakásos ápolói munkakör, ahol a napi tisztálkodás, étkezés mellett a beteg teljes ellátása a feladat, valamint segítségnyújtás a társas érintkezés biztosításában. Magyarán szólva segíteni kell az otthonból való kimozdulásban, vendég fogadásban. Teljes felelősséget kell vállalni az ápoltért. Én jelenleg a második munkakörben dolgozom.

Ebben a munkakörben a heti 6 nap, napi 8 óra az elfogadott. Én is így dolgozom. Van lehetőség heti 2 alkalommal 4 óra túlórára, amit ki is használok.

A kiutazáskor középfokú nyelvvizsgám volt angolból. A középszintű nyelvtudás pedig nélkülözhetetlennek is bizonyult. Amúgy a megfelelő nyelvtudást már a jelentkezéskor a munkaközvetítő is felmérte egy általános beszélgetés keretében, majd ezt követően a munkáltatóval telefonon – természetesen angolul – történt az interjú.

Az 1.000 £ körüli bér a minimál bér jelenleg, ami óránként 5,75 fontot jelent bruttóban. Általában mindenki órabérben dolgozik, így azon múlik, hogy mennyit keres, hogy vállalsz-e, illetve, hogy van-e rá lehetőséget, hogy túlórát vállalj. Azonban, ha valaki szorgalmas és megbízható, az első 2-3 hónap után már lehet fizetésemelésre is számítani.

Azon szerencsések közé tartozom, akiknek már éltek itt kint barátai a kiutazás előtt is, így mindig volt/van kihez fordulnom. Sajnos azonban nem mondható összetartónak a magyar közösség. Nem igazán lehet megbízni senkiben. Sok ilyen jellegű tapasztalatot hallottam, illetve már személyesen is átéltem.

Én elsősorban mindenkit csak bátorítani tudok a külföldi munkavállalásra. Érdemes belevágni, mert nagyon jó alkalom a tapasztalatgyűjtésére, nyelvtanulásra. Aktív nyelvtudás hiányában azonban nagyon nehéz itt boldogulni és munkát sem egyszerű találni. Érdemes, és lehet is olyan közvetítő irodát keresni, aki nem kér tőlünk közvetítői díjat. Az iroda által ajánlott munkáltatót ellenőrizzük le még otthonról!

Nem érdemes sok ruhát és elektronikai cikket hozni az itteni élet kezdéséhez, mert ha valaki nem sajnálja rá az időt és energiát, jóval olcsóbban beszerezheti itt azokat.

A közlekedés nagyon drága, főleg a vonat és buszjegyek, így érdemes erre is figyelnünk, ha olyan állást ajánlanak, ahol a munkába járást egyénileg kell megoldani!

Ételek szempontjából kihagyhatatlan a fish&chips, cottage pie, apple crumble – ne felejtsünk el custardot kérni hozzá. És ne feledkezzünk meg a teáról sem. Szigorúan cukor nélkül és tejjel!