Szia Rita,

Köszönjük az érdeklődést!
Megpróbálom összefoglalni az eddig történteket. Remélem, hogy a tapasztalataink hasznára válnak az utánunk érkezőknek és Neked is nyújtanak némi segítséget abban, miről tájékoztasd az érdeklődőket.
Ha szeretnétek, kitehetitek a weboldalatokra is.

Öten jöttünk egyszerre, nagyon hasznos volt, hogy indulás előtt megadtad az elérhetőségeinket, így már a reptéren találkozhattunk és együtt vágtunk neki az útnak.
Manchester-ben landolás után mindenkit hívott Lucas és egyeztettük hol találkozunk a kijáratnál. Mondtuk neki, hogy együtt vagyunk mind az öten, nem kell senkire várni külön, ez nagyban segítette a gyorsabb haladást és egymásnak segítettünk a csomagok begyűjtésében.
Két autóval jöttek értünk, megkaptuk a másnapi interjúra vonatkozó adatokat. Címet, telefonszámot és egy taxi telefont is, ha nem találnánk oda másképp. Délután 2 órára volt időpontunk a raktárba.

Itt jegyezném meg, hogy az otthonról hozottak közül az egyik leghasznosabb egy internetről nyomtatott térkép volt a városról.

Központban van a buszvégállomás egy vonatmegálló és a Golden squer nevű "pláza" valamint a piac, sétálóutca, az összes bankkal, posta, kocsmák, néhány gyorsétterem és egyéb boltok. Ezek hétköznap max 6-ig vannak nyitva, a pláza is! Hétvégén még addig sem. Tesco van több kisebb, talán egy, ami minden nap reggel 6-tól este 11-ig van nyitva és van egy óriás Tesco, ami a kiírás szerint 0-24-ig, de az apróbetűs részben írva van, hogy vasárnap csak délelőtt.. Van ASDA a központtól 1 utcára, olyan, mint nálunk az Auchan és van Sainsbury's, ami szintén egy hasonló bevásárlóhely. Na ezek sincsenek vasárnap nyitva, csak 1-2-ig.

Szombat este érkeztünk, akkor már esélytelen volt a vásárlás, vasárnap 14:00-ra volt az interjú időpontunk és hétfőn már dolgoztunk. Mázli a dologban, hogy éjszakai műszakba osztottak, így elötte napközben még volt egy kevés idő venni valamit, hogy enni tudjunk, de akik reggel kezdtek, nem volt egyszerű dolguk. Munkahelyen van egy kantin, ott hétközap szendvicset, meleg ételt, édességet és mindenféle ilyesmit kapni.

Bankszámlát nyitni azt mondják egyszerű, erről hosszasan is tudnék beszámolót írni, de röviden a lényeg, hogy mindenhol kell a munkáltatói igazolás, ezért, ameddig nincs munka, nincs bankszámla..
Az újak mondták, hogy a Santander-ben nyitottak nekik számlát munkahely nélkül is. Kivétel.
Amúgy a lehetőségek:
LLoyds - itt munkáltatói, itteni lakcím, útlevél és egy otthoni igazolvány, személyi vagy jogosítvány kell. Számlanyitás egy formanyomtatvány kitöltése, javaslom, hogy minden rublikát, alaposan, ügyintézőt addig faggatva, még minden ki nincs töltve!!! (Mi és mások is mesélték) 6 hetet vártunk a megnyitásra és még kettőt a kártyára, mert hiányoztak adatok, amit a helyszínen az ügyintéző nem kért...) Számla nyitás kb 5-7 munkanap múlva, amiről postán értesítenek, majd küldik a kártyát, pár napra rá külön a pinkódot. Mindent postán, nem lehet bemenni érte. De addig nem él a számla, nem is lehet rá befizetni.
Bankkártya kék, amivel fizetni bárhol lehet, pénzt felvenni az összes LLoyds-ban, elvileg ingyen. Számlavezetés ingyenes. Zöld bankkártyát 1 év után lehet igényelni, állítólag, bár volt, akinek elutasították a kérést, azzal lehet felvenni más automatából is pénzt, akár külföldön is. Van akinek ez szempont, érdemes tudni. Mi nem tudtuk.. de eddig nem volt hátrányunk belőle.
HSBC Bank - munkáltatói, itteni lakcím, útlevél és egy otthoni igazolvány, személyi vagy jogosítvány kell, de a munkáltatói igazolásban szerepelnie kell az otthoni bejelentett címnek is!! Valamint, a számlavezetés díja fél évig 8Font/hónap. Itt volt, akitl kérték az NI numbert is, volt, akitől nem..
Bankban időpontot adnak, néhány nappal későbbre és egy kb fél órás adatlap kitöltés, egyeztetés, beszélgetés, összes irat lemásolása után már meg is van a számlánk, tudunk rá befizetni.
Barclays - munkáltatói, itteni lakcím, útlevél és egy otthoni igazolvány, személyi vagy jogosítvány kell, valamit az NI Number! Ezért ez a bank nem túl praktikus.. NI Number is csak 1-2 hét múlva érkezik a bejeentkezést követően.

Egyébként, minden az ügyintézőkön múlik! És mind nagyon kedves, segítőkész, de, hogy a hátérben az adminisztrációval mi folyik, talán csak egy felsőbb hatalom tudja..
Fontos! Minden banknál a fizetési csekk befizetését követően 4-5 munkanap után írják jóvá az összeget! Ne számítson rá senki, hogy beadja a csekket és felveszi a pénzt.
Csekk beváltás nem bankban, Union Express vagy egyéb váltóhelyen 7% !! Indokolatlanul sok.. de van, hogy elkerülhetetlen.

NI Number:
Telefonon kell időpontot kérni, állítólag van lehetőség tolmácsot kérni, de nálunk ez nem jött be. A telefonos beszélgetés viszont lehet, hogy akár 20 percig is tart, így legyen feltöltve a kártya!! Több embert is lehet egyszerre regisztrálni, mindenkinek legyen előkészítve minden irata, adata, így akkor egyidőre szól az időpont és egyszerűbb együtt menni. Adatokat kérnek és a nevet lebetűzni tudni kell!!
Időpontra Liverpool-ba kell utazni, ott ugyanazokat megkérdezik, mint a telefonban, alá kell írni néhány papírt és kb 5-7 nap múlva postán megjön az egészségbiztosítási szám. Ezt a munkahelyen le kell adni. Valamint otthon is értesíteni kell a hatóságot, hogy külföldön fizetjük a TB-t.

Lakás. 5-en 4 felé lakunk, mivel a többiek egyedülállóan jöttek, mindenkit beraktak valaki más, idegen mellé.
Az Ő lakásukról nem tudok beszámolni, hallottunk jót is, rosszat is. A miénk viszonylag rendes, 3 szoba, 2x2ágyas, 1x1 ágyas szobák, nappali, konyha, fürdő, kiskert (10nm fű) így 5en lakunk. Másik pár Cseh és egy Szlovák srác. Lakás viszonylag új, nincs teljesen lelakva.

Szobákban az ágyon kívül legtöbbször maximum egy kisszekrény vagy komód féle van csak. Nálunk egy rudakból álló "szekrény féle" pár vállfával.. mi hoztunk válfát is és szerencsére van egy komód, így épp elférnek a ruhák, de újakat nem nagyon veszünk, csak ami fontos, mert nincs hová tenni.

Munkavédelmi cipőt itt is lehet venni, 20-25 Fonttól kapható, nem biztos, hogy érdemes a bőröndben cipelni.
Amit a cég ad: 3db céges galléros, rövidújú fekete póló valamit 1db vastag polár pulcsi.
Póló alá bármi felvehető, ami fér. póló, hosszúújjas vagy garbó (enek a színe mindegy..). Raktárban változó a hőmérséklet, helytől és napszaktól, de naptól is függ. Hétvégén kicsit hűvösebb. valamiért nem fűtenek úgy.

További hozni való: ágynemű. Legtöbb helyen nincs paplan, párna vagy esetleg, ahol van, az azért, mert az előző lakó otthagyta.. huzatot mindenképp hozzunk legalább 1 garnitúrát (lepedő, paplanhuzat, nagypárna) Ezzel kihúzhatjuk addig, még megvesszük a továbbiakat. Párna 4-5Font, paplan 8-10Font, lepedő 5-10Font. De persze, ezek az alsó árak, ki igénye és pénztárcája szerint vehet amit szeretne..
Törölközőt érdemes hozni, hogy az első napokra legyen egy. A váltást mindenből meg lehet venni később.
Ruha féle max 1-2 nadrág, póló, pulóver, most jön a tél, meleg ruházat, de főleg a réteges öltözködésre kell felkészülni, mivel itt sokat esik, sokszor van pára, nyirkos, de nem hideg. Máskor nincs eső, viszont csípős hideg van. És ez napközben is változik, kiszámíthatatlan és az előrejelzés nem igazán számít.. Divatos, csinos ruhával cipővel nem kell terhelni a bőröndöt, nincs hová felvenni. Csak kényelmest és praktikusat hozzunk.

A legfontosabb, hogy a kabátunk esőálló legyen, kapucnival! Vagy az elsők között vegyünk egy esőkabátot. Ha biciklizni tervezzük, akkor esőnadrágot is! Decathlon van itt is, minden szükséges 5-10Fontért beszerezhető.
Esernyő nem elég és nem praktikus.

Konyhafelszerelés: Legtöbb helyen van minden, ami az első időben szükséges. Hűtőben mindenkinek külőn része van, szekrények is ilyen módon felosztva, nem nagyon van közösködés. Amúgy, gondolom megbeszélés kérdése, ha beszélnek a lakótársak. a Mieink nem kommunikálnak velünk, max a köszönésig jutottunk.
Edények, tányérok, eszközök vannak, de csak mérsékelten, csak a legszükségesebbek. Pár lábos, serpenyő. De ez is változó, gondolom attól is függ, hogy az előző lakók mit hagytak ott. Mindenkinek maga után kell takarítania. Ez normális, nincs gond, csak, ha valaki nem takarít.. ha otthon sem tette, itt sem fogja, ez a többieknek kellemetlen.

Tisztálkodószerek: Felesleges cipelni nagyobb mennyiséget, itt 1-2Fontért már lehet venni, akár ugyan azt, mint otthon. Igény szerint, persze magasabb áron is, de a luxusra ráérünk később is.. :)

Még egy fontos, az óra. Mivel a munka közben a szüneteket pontosan be kell tartani és erre senki nem figyelmeztet, csak a saját óránkban bízhatunk. Vagy hozzunk vagy itt vegyünk, szintén 5-10-15-20 Fontért már kapható egyszerű, használható darab. (én egy "fitness órát" vettem, 3 Font volt a Decathlon-ban.. nem szép, a célnak megfelel)
Mobiltelefont munka közben nem csak, hogy nem használhatunk, de nem is lehet nálunk! Erre érdemes figyelni.
A raktárban semmi más sem lehet nálunk, ami nem közvetlenül kapcolódik a munkához. Toll mindenképp kelleni fog, hozzunk! Enni-innivalót nem vihetünk be, csak a kantinban lehet fogyasztani (úgy értem, hogy a sajátot is ott lehet megenni, nem kötelező ott venni) Kantinban nagy hűtőkben helyezhetjük el az aznapi ennivalót, a dobozra a nevünket és az aznapi dátumot rá kell írni. Minden nap kidobják, ami benn maradt.

Közlekedés:
Busz: kb 1-2Font/út + vissza. Bérlet 15Font körül/hét, de mint említettem vasárnap egyáltalán, szombaton ritkán jár.
Taxi: kb 3-5-7Font körül már bárhová el lehet jutni. Ha összefogunk másokkal, az összegek eloszthatók, jobban megéri.
Nem számít luxusnak taxival közlekedni időnként, főleg az első hetekben, mikor még nem mindent tudunk, hogy hol van.
Bicikli: 20-30 Fontért vehetünk másoktól vagy a város széli használtpiacon. A Decathlonban 100Fontért vagy többért újat is lehet. Mindkét esetben az első, amit már a bicikli előtt érdemes megvenni 1-2 biciklizár!!! Fogyóeszköz a bicikli..
Van aki gyalog jár, így is lehet, szokás kérdése. A lakástól lehet fél óra de akár 1 óra is gyalog.

A fontosabb intézmények a városközpontban viszonylag egy helyen vannak. Az összes bank, posta, a bevásárlóközpont, piac, egy ASDA, ami kb az otthoni Auchan-nak felel meg, lakástextil, tiszaságiszer, műszaki és egyéb üzlet, valamint a könyvtár.

Internet: Nincs. Egy kolléganőnknél van a házban, mivel egy korábbi lakó előfizetett és még nem járt le a hűségnyilatkozat, nem szüntették meg. De egyébként, bármennyire is furcsa itt a fejlett nyugaton, sehol nincs net a házakban (úgy értem, hogy azokban, ahová elszállásolják a bevándorlókat). Előfizetés csak 1 vagy másfél év hűséggel köthető, több szolgáltató is van erre, aki hosszú távra jön, annak érdemes utána nézni. Mobilnet van több verzióban is, 10-15 Fontos feltöltőkártyákat lehet venni, ezzel 10-15-30GB le-fel töltést vásárolhatunk. Ez kb 2-3 heti email-ezés (persze nagyobb csatolmányok nélkül), internet használat, filmek, videók letöltése nélkül és skype csak beszélgetés, kamera nélkül. De persze, ez is mindenkinek egyéni.
Ingyen internet van a McDonalds-ban és a plázában, bár előbbinél venni kel valamit, ami máris nincs ingyen, utóbbinál pedig nincs nagyon hová leülni. A könyvtárban lehet regisztrálni ingyen, amivel napi 1-2 órát használhatjuk a telepített számítógépeket.

Egyébként, a helyiek nagyon kedvesek, segítőkészek és egészen érthetően beszélnek. A munkahelyi angolokról ez utóbbi nem mondható el. :) Nagyon erős tájszólással formálják a szavakat.

Az interjúról:
Egy menedzser fogadott minket, egy külvárosi raktárterület kamionparkolójában lerakott konténerben. Mi 5en magyarok és 7 szlovák srác. Kb 3 órán át tatott a tájékoztató, tesztek kitöltése, tűz és munkavédelmi oktatás, majd a srác elmondta, hogy ki hol, a három raktár közül melyikben, fog dolgozni és melyik műszakban. Ez volt az interjúnak hívott, tulajdonképp első napunk.

Mindezek figyelembe vételével, azt gondolom, hogy a javasolt 250ezer Ft-nak megfelelő Font készpénz megléte lehet, hogy kevés. Érdemes többel készülni, inkább maradjon, mert, ha nincs, az sokkal nagyobb probléma.

Angol tudás: Muszáj!!! Nincs olyan, hogy valaki 0 angollal idejön és boldogul. Rengeteg helyen van rá szükség, hivatalokban, az ügyintézésben, a hétköznapokban, az interjún, a munkahelyen. Egy gyenge középfok minimum kell.


Kicsit hosszúra sikerült a beszámoló, de mivel a cél az volt, hogy valóban használható információkat osszak meg, igyekeztem mindenre kitérni és kicsit a velünk együtt érkezők helyett is írni, hárman konkrétan mondták, hogy nem írnak, írjak én :)

Ha valakinek konkrét kérdése lenne, nyugodtan add meg a blogom címét (www.csurcsiakinga.hu), itt írok részleteket és onnan tud írni levelet is, ha konkrét kérdése van, szívesen segítek.


Üdv:

Csurcsia Kinga